maanantai 8. huhtikuuta 2013

Hämähäkkisiä

Koska kevät on niin pitkällä että miun hämähäkit alkaa vaihtaa nahkojaan niin kirjoitampa hämähäkkipäivityksen. Eli jos joku kammoaa nähdä hämähäkkien kuvia niin kannattaa poistua sivulta, niitä on luvassa!

Miulla on tarantullia ja tällähetkellä niitä on kuusi kappaletta. Tosin kunhan tässä kesä tulee niin pitää varmaan tilata muutama nappula lisää saksasta tai briteistä kasvattajalta. :)

Hyllystä löytyy siis:
Brachypelma boehmei
Brachypelma auratum
Brachypelma albicep
Brachypelma vagans
Grammostola pulchra
Grammostola rosea

Hieman perustietoa:
Miun elukoilla on kokoa kahdesta sentistä 15senttiin, tuo mitta on siis jalkojen suurin väli eli leg spand eli lyhyesti ls.
Jokaisella on oma terraarionsa/purkkinsa, jos kaksi laitettaisiin samaan niin pienempi joutuisi syödyksi. Purkit on eläimen koosta riippuen mitä tahaansa pilttipurkista 60litran terraarioon. Tärkeää on että asumus on pakoturvallinen ja että ilmastointi pelaa. Moni laji tykkää kosteasta ja jos ilma ei kierrä saadaan aikaiseksi vaan hometta ja varastopunkkeja. Mie ite nautin kovasti näille asumusten suunnittelusta sisustamisesta. Tänäkesänäkin on tarkotus siirtää muutama isompaan asumukseen ja on kauheen kiva päästä laittamaan niitä. Maalajeille laitetaan maahan kantoja, risuja yms. joiden alla voi piilotella ja joiden katveeseen on hyvä kaivaa vaikka pientä luolaa. Puulajeille sitten taas valitaan ensinnäkin sivusta aukeava asumus ja niille laitellaan ylöspäin suuntautuvia oksia joihin on hyvä tehdä seittipesää katonrajaan.
Tarantullien sukupuolen näkee vasta suht kookkaasta yksilöstä ja se määritetään luodusta nahansa. Hämähäkit vaihtavat nahkansa kokonaisina, nahan vaihtoa kutsutaan moltiksi. Sukupuolella on väliä! Lajista riippuean koiraat elää 2-5vuotta ja naaraat 10-30vuotta.
Joidenkin elikot syövät ruuaksi myös kuolleita hiirenpentuja eli pinkkejä, miulla eivät osaa iskeä kuolleeseen vaan haluavat ruokansa elävänä. Ostan näille eläinkaupasta mm. jauhomatoja ja sirkkoja. Itse ruokin kasvuikäisiä heti moltin jälkeen paljon, arvioin pyllyn paksuudesta milloin ruokaa on saatu tarpeeks ja sitten seuraavan kerran ruokaa annan seuraavan moltin jälkeen. Aikuiset saa ruokaa säännöllisemmin, koska eivät molttailekkaan enää kuin kerran tai pari vuoteen. Ihan pienet voi moltata jopa parin viikon välein kesällä kun on lämmintä ja kosteaa. Hämähäkki siis kasvaa joka moltin yhteydessä ja siksi pienet molttaa usemmain ja aikuiset harvemmin. Talvella ei pahemmin nahkoja vaihdella tai syödä.
Ja ei, mie en piä näitä kädessä. En oikein ymmärrä miks pitäs pitää. Ja joka ikinen hämähäkki on myrkyllinen, miulla tällähetkellä olevien myrkkyä verrataan usein ampiaisen pistoon. Eli jos oot yliherkkä niin huonompi homma, jos et niin ei hätää. Toki kovempiakin myrkkyjä omaavia lajeja on olemassa ja miullakin on ollu niitä.

Lopuksi kuvasaastetta miun elikoista vuosien varrella. Osa on edelleen miulla, osa on pois myyty ja osa on kuollu pois. Kaikki kuvat on ite otettuja.

Tällä kaverilla kuvassa ls 2cm.
Jos jollekkin jäi jotain kysyttävää niin kysykää! Näistä mie tykkään jakaa tietoa! Näihin kuviin.

-RockDoll-

4 kommenttia:

  1. Hih! Jos miun pyllyn paksuudesta katsottas olenko saanut tarpeeksi ruokaa, en söisi varmaan seuraavaan puoleen vuoteen mitään! :)

    VastaaPoista
  2. Vautsi, toi sinertävä/turkoosi on ihan huippuhieno, samoin tatuointi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avicularia versicolor on oma kaikkien aikojen suosikki. Tuo sininen on pentuväri. Aikuisina muuttuvat ihan hohtavan violeteiks. Kannattaa googlettaa tuolla nimellä jos yhtään kiinnostaa, ovat nimittäin komeita elukoita!

      Poista